Sjra Schoffelen werd geboren in 1937 in Roosteren. Hij woont en werkt in het Etzenrader Huisken in Jabeek.
Zijn opleiding ontving hij aan de Stadsacademie en aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht, waar hij cum laude afstudeerde. Hij voltooide zijn opleiding aan de Hochschule fur Bildende Kunste in West Berlijn, waar hij twee jaar samenwerkte met professor Heiliger. Terug in Nederland werd zijn werk enkele jaren later bekroond met de Henriette Hunstinx prijs.
Hij nam deel aan talrijke exposities m.n. aan de tentoonstellingen ‘Jonge Nederlandse Kunst’, twee BiĆ«nnales in het Middelheimpark in Antwerpen, aan tentoonstellingen in het museum in Utrecht, het Stedelijk Museum Amsterdam, het Bonnefantenmuseum Maastricht en aan ‘Kunst in Limburg’ in Eindhoven. Ook de Amsteltuin in Amstelveen exposeerde zijn werk. Verder was werk van hem te zien op tentoonstellingen in o.a. Laren, Uithoorn, Groningen, Helmond, Lelystad en Eindhoven. In 2003 kwam er een boek uit over het werk van Sjra Schoffelen en vond een overzichtstentoonstelling plaats.
Van 1970 tot 1990 was hij betrokken bij het kunstonderwijs; eerst in Tilburg en later aan de Stadsacademie in Maastricht, waar hij stafdocent was van de beeldhouw-afdeling.
Zijn werk kan abstract genoemd worden, al is zijn uitgangspunt veelal organisch. Hij werkt veel in brons, maar ook in steen en in kunststof.
Belangrijke opdrachten zijn o.a. plastieken voor DSM Heerlen, een fontein voor Brunssum en voor het Zuiveringschap Limburg Roermond, een plastiek voor AZL Beheer Heerlen en een plastiek voor een rotonde in Horst. Ook werd, in opdracht van de SRL, een fontein geplaatst bij Fransiscusoord Valkenburg. Het ‘relatiebeeld’ op het O.L. Vrouweplein in Maastricht is van zijn hand, alsmede het monumentale ‘Carnaval’ voor de gemeente Sittard/Geleen op de markt in Buchten. Sjra is ook de ontwerper van de ‘Louis van Amelsvoort-Award’, een internationale prijs in de vorm van een bronzen plastiek voor een persoon, die zich op bijzondere wijze inzet voor rehabilitatie en integratie. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Don Antonio Mazzi in Milaan, een van de pioniers op dit gebied in Europa. De stad Eindhoven kocht een torso van zijn hand en het Ministerie van CRM is in het bezit van twee beelden: vreugde en torso. Bronzen beelden staan o.a in Dordrecht, Lelystad en Dronten.
Zijn laatste opdracht was voor de gemeente Meerssen: een stenen beeld ‘relatie I ‘ , onthuld in september 2013 in het Proosdijpark.